Hogyan berendezhető a hálószoba skandináv stílusban? Nézze meg és inspirálja magát a változásokra

Hogyan berendezhető a hálószoba skandináv stílusban? Nézze meg és inspirálja magát a változásokra

Skandináviával inspirált klasszikus tér a funkcionalitást az esztétika elé helyezi. A minimalista tervezésű, skandináv stílusú belterek sokak számára kevésbé hangulatosnak és nyersnek tűnnek, azonban ebben a stilisztikában alkalmazott különleges, átgondolt kellékek a térnek bájt és egyedi jelleget kölcsönöznek. Megmutatjuk Önnek, hogyan berendezhető egy hálószoba a skandináv házak mintájára.

Skandináv stílus a belterek elrendezésében: funkcionalitás és egyszerűség

A skandináv design mindenre volt hatással, az építészettől kezdve a termékek tervezéséig. A stílus XX. század elején jelent meg nordikus országokban, azaz Svédországban, Norvégiában és Dániában. 

Főleg a minimalizmusáért és praktikusságáért imádott skandináv stílus átgondolt megoldásokat kínál az egyszerű élet számára. Ez a stilisztika már régen nemcsak a skandináv háztartások része, hanem világszerte a lakások szerves részévé vált.

Skandináv stílusú hálószoba

A helyiségek skandináv terek módjára történő alakításánál legfontosabb a nyugodt légkör létrehozása. Emlékezni kell azonban arra, hogy az így megtervezett helyiségek olyan elemekkel is rendelkezzenek, melyek a személyiségünket tükrözik vissza – ilyenkor érdemes a szobát érdekes dekorációs elemekkel gazdagítani.  

Skandináv stílus jellemző tulajdonságai belső helyiségben

Skandináv stílussal inspirált belső helyiségek az észak-európai tájképek mintájára alakított világos terek. Szellőztethető, fénnyel kitöltött helyek, melyek kitűnnek harmóniájukkal és frissességükkel. A helyiségek nordikus stílusú történő berendezésénél nagyon fontos szempont a természetességre és olyan megoldásokra való támaszkodás, melyek feladata a környezetről való gondoskodás. 

hogyan díszítsünk egy hálószobát

Mik a skandináv stílus más jellemzői:

  • aszketikus esztétika
  • funkcionális design
  • világos, természetes színek
  • természetes szövetek
  • fa bútorok és kellékek
  • feltűnő dekorációs elemek acél-, sárgaréz- vagy vörösréz elemekkel
  • fénnyel kitöltött, szellőztethető terek
  • növények - buja zöld

Divatos hálószoba skandináv stílusban – hogyan lehet berendezni?

Hálószobában a skandináv stílusra az egyedi mintázat, világos színek és természetes kellékek a jellemzők. Bájt kölcsönöz a fonott kosár, kis ipari részletekkel díszített fémlámpa és gyapjúpokróc alkalmazása. A minimalista stílusban megtervezett fabútorok ideális helyt képeznek a réz- vagy üvegkellékek, illetve családi képeket bemutató fakeretek számára.

Hálószoba színek skandináv stílusban 

A skandináv stílusú hálószoba berendezésének alapját a kifinomult színek képezik. Azoknak köszönhetően a térben hangulatos és kamara jellegű légkört hozunk létre. A skandináv stílus elsősorban a világos színeket és az eredeti díszeket jelenti. Finom tónusok nagyszerűen visszaverik az ablakon bejutó napsugarakat, melyek a hálószobát optikailag nagyobbá és világosabba teszik.

vászonképek a hálószobához

Skandinávia színei főleg a visszafogott fehér, szürke, kék és zöld árnyalatok. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a skandináv stílusban nincsenek erősebb hangsúlyok. Épp ellenkezőleg! Vörösréz- vagy sötétebb színű fémes kellékek merész és eredeti kontrasztokról gondoskodnak a hálószobában. 

Meghökkenti a skandináv stílus színpalettája? Szívesen alkalmazná a nordikus stílusú hálószoba kialakításánál? Ajánljuk, hogy tekintse meg a skandináv régiók színeivel inspirált termékeket.

Hálószoba bútorok skandináv stílusban

A skandináv stílusú divatos és modern bútorokra jellemző az egyszerűség és funkcionalitás. A hálószoba nordikus felszerelési koncepciójának kidolgozásánál a tervezők főleg a moduláris polcokra, esztétikus befejező elemekre és a plusz rejtekhelyek ügyes kialakításának lehetőségeire koncentrálnak. Csak később, a berendezés későbbi szakaszaiban a természetes anyagokból készült kellékek alkalmazása ötletesen kiegészíti az egyszerű fafelületeket. 

Skandináv stílusú hálószoba

A legnépszerűbb fafajták, amikből nordikus stílusú bútorok készülnek: bükk, kőris és fenyő.  Skandináv stílusban nagy szerepet játszik a világosabb fafajta kiválasztása, melynek finomak az évgyűrűi és minimálisak a sötétebb elszíneződései.

A skandináv stílusú hálószoba éjjeli szekrényének fapolcán érdemes erősebb, kontrasztosabb árnyalatú fémkellékeket, vagy pl. az egyik üvegdeszkánkat finom virágok vagy eukaliptusz levelek motívummal felállítani, hogy védjük a felületet a reggeli kávé kiöntése esetében. 

Természetes anyagok a skandináv hálószobába

A skandináv stílussal inspirált hálószobából nem hiányozhatnak természetes anyagok. Legfontosabb közülük a fa, amiből stílusos és praktikus bútorok, illetve egyedi kellékek készülnek. Fontos, hogy a hálószoba berendezésébe fonott díszek, sárgarézből, acélból vagy kőből készült elemek is kerüljenek.

Puha szövetek, növényzet és fény – a skandináv tervek változatlan elemei

A nordikus stílusra a szellőztethetőség és a könnyűség a jellemző, ezért a skandináv stílusban megtervezett hálószobából nem hiányozhatnak puha és finom szövetek sem.

Skandináv stílusú hálószoba

A pamut és a len ideális a hálószobai ágyat díszítő párnához és pokrócokhoz – nagyon fontos szerepet töltenek be éppen ezekből az anyagokból készült kézműves termékek. A skandináv hálószobának kötelező pontja szintén a puha, vastag és meleg gyapjú szőnyeg vagy világos bézsszínű juta kellék.

Az ablakok ideális dekorációját pamut függönyök képezik, melyek könnyen áteresztik a levegő és fény áramát, aminek jelentős a szerepe a skandináv stílusú berendezésekben. Ezek lehetnek világos, pasztell színű anyagok, illetve tartalmazhatják a skandináv, geometriai mintázat elemeit.

Skandináv stílusú hálószobában fontos szerepet játszik a növényzet is, mely nagyszerű zöld árnyalatainak köszönhetően áttöri a nyers, sokszor fehér felszereléseket. Ha éppen nem áll rendelkezésre, akkor érdemes befektetni a levelek motívumával rendelkező képekbe vagy érdekes, modern, zöld elemeket tartalmazó fali matricákba.

Skandináv stílusú festmények

Skandináv fali dekorációk a hálószobába

A skandináv lakások esztétikája egy népszerű trend, ezért nem meglepő, hogy a dekorációs cikkek piacán sok szép díszítést találunk, ami ideálisan beilleszkedik a skandináv stílusú hálószobába.

Világos tapéták finom mintázattal

Tapéták alkalmazása hálószobában egy gyors és könnyű módszer arra, hogy a térnek skandináv, eredeti légkört kölcsönözzünk. Annak ellenére, hogy a stílus inkább minimalista megoldásokon alapul, érdemes az egyik falat egy érdekes mintázatú tapétával finoman hangsúlyozni. Remekül beválnak a skandináv stílusú és geometriai mintázatú tapéták.

hálószoba-skandináv

Természet motívummal rendelkező érdekes képek és órák 

Fali dekorációk nagyon fontos szerepet töltenek be a skandináv hálószoba berendezésében. Világos felszerelések és anyagok ideális hátteret képeznek a kontrasztos árnyalatú kellékek számára. Érdemes tehát befektetni a növényeket vagy állatokat ábrázoló motívumokkal rendelkező canvas képekbe és plakátokba. Nagyszerűen beválnak a tónusos színű tájképek és geometriai elemeket tartalmazó képek is. 

Skandináv stílusú hálószoba

Emellett a skandináv stílusú berendezés fantasztikus kiegészítése lesz a bambusz vagy pitypang motívumot tartalmazó üvegóra felakasztása.

Skandináv stílus modern otthonban

Skandináv tervek évek óta elbűvölik az építészeket és tervezőket világszerte. Az elegáns és egyben hangulatos élettér kialakítása a skandináv bútorok és kellékek felhasználásával a nordikus stílust egyik legnépszerűbb stílussá tette. 

A kifinomult és kissé nyers skandináv terek annak ellenére, hogy minimalista szellemben jönnek létre, egyszerűen csodálatosan néznek ki. A skandináv stílusú nagy dormitórium és a kis hálószoba egyaránt a harmóniával és komforttal kitűnő hely.

A skandináv beltér kialakítása nem egy könnyű folyamat, de az alapvető berendezési elvek betartásával biztosan létrehozhatja a funkcionális, kényelmes és bájos otthont, ami elbűvöli Önt és a vendégeit


HOGYAN FELSZERELHETŐK AZ ÜVEG PANELEK A KONYHÁBAN?

HOGYAN RENDEZZÜNK BE EGY MODERN NAPPALIT KONYHÁVAL?

Olvasson tovább:
17.05.2022

Fehér konyha – ötletek, amelyek azt mutatják, hogy a semleges színek soha nem mennek ki a divatból

A fehér konyha önmagában is klasszikus. Ez a színséma minden irányba tolható – a modern elrendezéstől a hangulatosabb és klasszikusabb megoldásokig. A textúráknak köszönhetően meleg és barátságos, rusztikus konyhát hozhat létre, vagy választhat valami elegánsabb és merészebbet.

tovább
07.04.2022

Minimalista stílusú nappali - hogyan rendezzük be?

A minimalizmus azokra a feleslegessé vált dolgokra adott reakcióként alakult ki, amelyek értéktelenné teszik az életünket. Egyre többen választják a minimalista belső tereket azért, hogy megszabaduljanak attól a feleslegtől, amely csak rosszabbá teszi a hangulatukat. Mindannyian álmodunk egy pillanatnyi kikapcsolódásról egy nehéz nap után. 

tovább
17.03.2022

A szürke nappalik berendezése - milyen kiegészítők és bútorok élénkítik a belső tereket?

A szürke nappali kialakítása sok lakástulajdonos számára népszerű választás. Ez egy olyan semleges szín, amely tökéletesen illik bármilyen környezetbe. A szürke a legjobb árnyalat, ha azt szeretnéd, hogy otthonod modern és stílusos legyen.

tovább
15.03.2022

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát? Praktikus tippek és inspirációk

A fürdőszoba óriási hatással van mindennapi életünkre. Valamint egyike azoknak a helyeknek, amikben a helység méretétől függetlenül egyszerű és elérhető árú belső dekorációs lehetőségekkel élhet. A dizájntrükkök segítségével könnyedén kifejezheti egyéni stílusát.

tovább