Hogyan felszerelhetők az üveg panelek a konyhában?

Hogyan felszerelhetők az üveg panelek a konyhában?

A kerámia lapok mindig jó módszer volt a konyhai falak esztétikájának növelésére. Emellett a lapok nagyon funkcionálisak. Ma a szerepüket átveszik az üveg panelek. Karcolásnak, termikus sokknak és magas hőmérsékletnek ellenálló, könnyen tisztítható elemek a sima, festett falak ideális alternatívája. Már maga az üveg is nagyszerűen néz ki a konyhai munkalap fölött, azonban vannak különböző mintázatok és nyomtatások, melyek még inkább változatosabbá teszik a teret és a kivételes, utánozhatatlan design részét képezik. Emellett a panelek könnyen szerelhetők és bő választékban kaphatók. Nagyszerű választás modern, klassz otthonba!

Üveg panelek vásárlása

Az a kérdés, hogy hol vásároljunk üveg paneleket, könnyen megválaszolható. Azok ugyanis minden nagyobb építési áruház ajánlatában találhatók. Az áruházakban inkább tipikus minták és színek találhatók, a panelek pedig sokszor standard méretűek. Kicsit más a helyzet internetes üzletekben. Az elektronikus úton tett megrendelések keretében lehetőség van a termék testre szabására. A méretre vágás és színes nyomtatás csaknem mindegyik szolgáltatónál áll rendelkezésre igen kedvező áron. És mennyibe kerülnek a konyhai üveg panelek? Négyzetméterenként tizenötezer forinttól százharmincezer forint feletti összegekig, a panelek vásárlási helyétől és fajtájától függően. A legalacsonyabb árak az egyszerű mintázatú modellekre vonatkoznak. Nyomtatás és méretre vágás esetében a négyzeméterenkénti ár kb. huszonhatezer forintra emelkedik. 

Sikeres vásárlás, avagy mire érdemes figyelni 

Ahhoz, hogy élvezzük a szép és tartós paneleket, érdemes a felhasznált üveg paramétereire figyelmet fordítani. A konyhai falon az edzett üveg válik be a legjobban. Az eladók többsége éppen ilyen típusú paneleket kínál. Ahhoz, hogy meggyőződjünk a termék minőségéről, kérhetjük a megfelelő tanúsítványt. Kaphatók a float, optiwhite és sok egyéb típusú üvegből készült panelek is. Legjobban látható különbség az üveg színe. Az egyik zöldes árnyalatú, a másik átlátszó, a további pedig tejfehér. Mindig meg kell győződni az adott üvegtípus alkalmazhatóságáról is, ugyanis a panelek különböznek a termikus sokkal vagy magas hőmérséklettel szembeni ellenálló képesség szempontjából.

divatos üvegpanelek a konyhához

Hogyan felszerelhetők az üveg panelek a konyhában? 

Felszerelés előtt a fal felületét megfelelően elő kell készíteni. Alkalmazható a panelek ragasztása a kerámia lapokra, azonban a festéket a falról teljesen el kell távolítani. Régebbi lakásokban felújítás során a falat zsírtalanítani, újakban pedig portalanítani kell. A falnak száraznak is kell lennie, hogy a jövőben penész ne jelenjen meg.

Hogyan fektethetők az üvegpanelek? A szerelés módjától függ. Három fő módszer áll rendelkezésre: ragasztás, a falba csavarozott tartók alkalmazása vagy sínekkel történő rögzítés. Az első módszer a legegyszerűbb, így a legnépszerűbb is. A további kettő akkor alkalmazható, ha a panelek mögött valamilyen (vízi, elektromos) berendezések találhatók, vagy oda kerül pl. LED világítás.

Hogyan ragaszthatók az üveg panelek?

A panelek ragasztása a leggyakrabban alkalmazott szerelési módszer. Annyira egyszerű, hogy bárki, akinek csak némi gyakorlata van, önállóan teheti meg. Ebben az esetben a szerelési költség is a legkisebb. Fontos azonban tudni, milyen ragasztót kell az üveg panelekhez választani. A ragasztó oldószermentes, külön a tükrökhöz és különböző üvegfajtákhoz dedikált legyen. Emellett szükség lesz a csempe távtartó kereszt készletre is.

üvegpanelek a konyhához

Az üveg panelek fektetése során emlékezni kell a technológiai résekre. Ez egy csekély, néhány milliméteres távolság, amit be kell tartani a panelek széle és a fölötte lévő bútorok vagy alatta lévő munkalap között. Elegendő ugyanis, hogy a szekrény az idővel kissé süllyedjen, és ennek következtében sérülhetnek a panelek. A bútorszélek eltolódása egy természetes folyamat, ami bizonyos rögzítő elemek kopásával függ össze, bár ezek a különbségek  annyira csekélyek, hogy normál körülmények között alig észrevehetők. Munkalap fölötti technológiai rés esetén a rést színtelen szilikonnal fedik le, ami idővel sérülhet és szennyeződhet.

Hogyan csavarozhatók az üveg panelek?

Az üveg panelek második szerelési módja szintén elég gyakran kerül alkalmazásra. Itt a falhoz csavarozott tartókat vagy síneket használnak, amikhez majd a paneleket szerelik. Ebben az esetben a panelek és a fal között másfél – hétcentiméteres távolság jön létre. Ez a megoldás elveszi ugyan a rendelkezésre álló tér egy részét, azonban lehetővé teszi különböző rendszerek telepítését a panelek mögött. Egy érdekes ötlet olyan LED világítás fektetése, aminek különböző színeit lehet beállítani. Nagyon szép vizuális hatást ad.

Érdemes figyelni a fali konnektorok nehéz szerelésére. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a csavarozásnál a panelek pontszerűen vannak alátámasztva és könnyebben sérülhetnek, de emiatt a sérült panelek nem esnek le. A repedés az ún. „pókháló” keletkezéséhez vezet, da a panel a cseréjéig egyben marad.


HOGYAN RENDEZZÜNK BE EGY MODERN NAPPALIT KONYHÁVAL?

DÍSZÍTSE A SZOBÁJÁT MATRICÁK SEGÍTSÉGÉVEL – LEGNÉPSZERŰBB MOTÍVUMOK

Olvasson tovább:
17.05.2022

Fehér konyha – ötletek, amelyek azt mutatják, hogy a semleges színek soha nem mennek ki a divatból

A fehér konyha önmagában is klasszikus. Ez a színséma minden irányba tolható – a modern elrendezéstől a hangulatosabb és klasszikusabb megoldásokig. A textúráknak köszönhetően meleg és barátságos, rusztikus konyhát hozhat létre, vagy választhat valami elegánsabb és merészebbet.

tovább
07.04.2022

Minimalista stílusú nappali - hogyan rendezzük be?

A minimalizmus azokra a feleslegessé vált dolgokra adott reakcióként alakult ki, amelyek értéktelenné teszik az életünket. Egyre többen választják a minimalista belső tereket azért, hogy megszabaduljanak attól a feleslegtől, amely csak rosszabbá teszi a hangulatukat. Mindannyian álmodunk egy pillanatnyi kikapcsolódásról egy nehéz nap után. 

tovább
17.03.2022

A szürke nappalik berendezése - milyen kiegészítők és bútorok élénkítik a belső tereket?

A szürke nappali kialakítása sok lakástulajdonos számára népszerű választás. Ez egy olyan semleges szín, amely tökéletesen illik bármilyen környezetbe. A szürke a legjobb árnyalat, ha azt szeretnéd, hogy otthonod modern és stílusos legyen.

tovább
15.03.2022

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát? Praktikus tippek és inspirációk

A fürdőszoba óriási hatással van mindennapi életünkre. Valamint egyike azoknak a helyeknek, amikben a helység méretétől függetlenül egyszerű és elérhető árú belső dekorációs lehetőségekkel élhet. A dizájntrükkök segítségével könnyedén kifejezheti egyéni stílusát.

tovább