Hogyan rendezzünk be egy modern nappalit konyhával?

Hogyan rendezzünk be egy modern nappalit konyhával?

A modern építészetben nem található már olyan nappali, ami nem lenne nyitva konyha felé. Az ilyen megoldás új elrendezési lehetőségeket kínál, főleg akkor, ha a lakásban 25 m2 területű nappali és konyha található. Hogyan berendezhető egy nappali konyhával úgy, hogy ne csak modern, hanem kényelmes is legyen?

Hogyan berendezhető egy kis nappali konyhával

A konyhával összevont nappali berendezése egy kihívás, különösen akkor, ha a konyha felé nyitott nappali átalakítást vagy a válaszfalak eltávolítását igényli. Az új fejlesztésekben a nappali és a konyhafülke általában nyitott, a régebbi épületekben viszont a nappali és a konyha külön-külön helyiség. A kettő néha összevonható, de ehhez legtöbbször építési beavatkozás szükséges, ami nem feltétlenül a kívánt eredményt adja. Hogyan lefesthető egy nappali konyhával úgy, hogy kis méretei ellenére hangulatos és kényelmes legyen?

Először – kerülje a sötét színeket, mint pl. sötétkék, barna, szürke és tónusos zöld. Ezek a színek határozottan túlnyomó jelleget kölcsönöznek a beltérnek és azt eredményezik, hogy sötét lesz. Válasszon világos, semleges színeket, mint pl. bézs, világosbarna, pasztell, zöld és fehér. Ha egy loft stílusú nappalira és konyhára vágyik, válassza a falcsatlakozások kontrasztos színeit, pl. sötétszürke és bézs, hogy optikailag ne csökkentse a helyiséget, de azért őrizze meg az elrendezés konkrét stílusát. Egy keskeny nappali konyhával optikailag nagyobbá válik, ha skandináv stílusban rendezi be, sok fehér bútorral és kellékkel. Bézs színű total look egy remek ötlet a világos nappali – konyha helyiségre.

hogyan rendezzen be egy nappalit konyhával

Másodszor – válassza ki az egyszerű alakú, könnyű, fényezett MDF lemezből készült bútorokat, hogy a térnek könnyűséget kölcsönözzön. Fából készült, nehéz, díszített bútorok kis felületen nem válnak be. Azok csak nagyobb helyiségekben mutatnak jól. A kis nappali konyhával legjobban a skandináv stílusban berendezve mutatkozik – egyszerű, fehér bútor könnyű MDF lemezből és fa munkalapok, a világos padlócsempék pedig világossá teszik a helyiséget és optikailag néhány m2-t adnak hozzá.

Harmadszor – az egész beltéri elrendezéshez válasszon kontrasztos kellékeket, melyek áttörik a természetes színeket. Az ilyen kellékek lehetnek párnák, gyertyák, szőnyegek, virágos polcok élő zöld növényekkel. Ügyeljen arra, hogy a mennyiségüket ne vigye túlzásba.

Kisméretű nappali-konyhában jó ötlet lehet a hasonló elemek, azaz azonos színpalettával rendelkező néhány fali kép, illetve a konyhai panelek vagy vágódeszkák motívumával megegyező üvegóra alkalmazása.

Milyen padlót válasszunk a nappali-konyhához?

Hagyományos konyhában a padlón csempék, a nappaliban pedig szalagparketta található. Milyen padlót válasszunk, hogy funkcionális módon berendezzünk egy 30m2 alapterületű nappalit konyhával? Az ideális kompromisszum a szalagparketta és a csempe között a szalagparkettára emlékeztető padlócsempék. Különböző színárnyalatokban kaphatók – krémes fehértől sötétbarnáig. Első szempillantásra teljesen úgy néznek ki, mint a szalagparketta (az egész padló kis, négyszögletes padlócsempékből áll, melyeket a szalagparkettához hasonló módon fektetnek). Az ilyen csempék ára valamivel magasabb, mint a hagyományos padlócsempéké, de határozottan jobban illeszkednek be a skandináv konyha légkörébe, mint a fából készült szalagparketta, melynek használata nem ajánlott a konyhában. Ha nincs a lábakat hideg ellen védő padlófűtés, választhat a nappaliba egy modern szőnyeget, pl. vinil szőnyeget.

hogyan rendezzen be egy nappalit konyhával

Hogyan berendezhető egy nappali konyhával és étkezővel?

Ha rendelkezésére áll egy nagy nappali konyhával, jó ötlet az étkező berendezése a konyharészben – nagy asztal és 6-8 szék. Ha azonban a helyiség méretei ezt a megoldást nem teszik lehetővé, az étkező asztalt az ablaknál állítsa fel úgy, hogy ráessen a napfény. Az ilyen elrendezés lehetővé teszi az egész rendelkezésre álló tér kihasználását. Nagyobb, konyhafülkével rendelkező nappaliban egy óriási tv készülék és sarokgarnitúra felállítható, a vendégek rendelkezésére pedig csak kis kávéasztal áll.

Hogyan elválasztható a nappali a konyhától?

A nappalit a konyhától csak küszöbbel, illetve mozgó konyhaszigettel lehet elválasztani, mely bárpultként is szolgálhat. A panellakásban elég nehéz lenne a nappalit egy további válaszfal segítségével elválasztani, de gondolhatunk rá a ház tervezésénél. Gyakran elég egy divatos fa- vagy bambusz paravánt felhasználni, hogy a beltérnek egy ázsiai légkört kölcsönözzünk.

hogyan rendezzen be egy nappalit konyhával

Hogyan berendezhető egy nappali konyhával egy panellakásban?

Panellakásban a nappali konyhával egy berendezési kihívás. Új fejlesztésű lakásokban sok esetben keskeny a konyha, és kis nappalihoz csatlakozik. Ritkán található olyan elrendezés, ahol a konyha napfény világítást kapna, ezért a konyha beépítésénél érdemes a kiegészítő világításra gondolni. Ebben az esetben a megoldások egyszerűek – pontvilágítás a plafonban és LED világítás a szekrények alatt. Kis nappaliban a konyhától elválasztó elemként jól beválik egy mozgó konyhasziget, mely kis étkező asztalként vagy az ételek készítésére használt további munkalapként is felhasználható. A nagyobb étkező (és kávézó) asztal egy jó ötlet a nappali részben. Ha a nappali szobája kicsi, mondjon le a fotelekről egy nagy szófa vagy sarokgarnitúra javára. Mondjon le álló lámpáról vagy nagy burákról is, válasszon inkább pontvilágítást, mely a helyiséget világosabbá teszi.


DÍSZÍTSE A SZOBÁJÁT MATRICÁK SEGÍTSÉGÉVEL – LEGNÉPSZERŰBB MOTÍVUMOK

HOGYAN BERENDEZHETŐ A HÁLÓSZOBA SKANDINÁV STÍLUSBAN? NÉZZE MEG ÉS INSPIRÁLJA MAGÁT A VÁLTOZÁSOKRA

Olvasson tovább:
17.05.2022

Fehér konyha – ötletek, amelyek azt mutatják, hogy a semleges színek soha nem mennek ki a divatból

A fehér konyha önmagában is klasszikus. Ez a színséma minden irányba tolható – a modern elrendezéstől a hangulatosabb és klasszikusabb megoldásokig. A textúráknak köszönhetően meleg és barátságos, rusztikus konyhát hozhat létre, vagy választhat valami elegánsabb és merészebbet.

tovább
07.04.2022

Minimalista stílusú nappali - hogyan rendezzük be?

A minimalizmus azokra a feleslegessé vált dolgokra adott reakcióként alakult ki, amelyek értéktelenné teszik az életünket. Egyre többen választják a minimalista belső tereket azért, hogy megszabaduljanak attól a feleslegtől, amely csak rosszabbá teszi a hangulatukat. Mindannyian álmodunk egy pillanatnyi kikapcsolódásról egy nehéz nap után. 

tovább
17.03.2022

A szürke nappalik berendezése - milyen kiegészítők és bútorok élénkítik a belső tereket?

A szürke nappali kialakítása sok lakástulajdonos számára népszerű választás. Ez egy olyan semleges szín, amely tökéletesen illik bármilyen környezetbe. A szürke a legjobb árnyalat, ha azt szeretnéd, hogy otthonod modern és stílusos legyen.

tovább
15.03.2022

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát? Praktikus tippek és inspirációk

A fürdőszoba óriási hatással van mindennapi életünkre. Valamint egyike azoknak a helyeknek, amikben a helység méretétől függetlenül egyszerű és elérhető árú belső dekorációs lehetőségekkel élhet. A dizájntrükkök segítségével könnyedén kifejezheti egyéni stílusát.

tovább